Začal výlov rybníku Rožmberk. Kolik bude letos stát vánoční kapr?

Třeboň (Jindřichohradecko) - Třeboňští rybáři dnes zahájili třídenní výlov největšího českého rybníka Rožmberk s rozlohou 647 hektarů. Čekají výnos podobně jako v minulých letech, přibližně 160 tun tržních ryb.

Přidejte svůj názor

Ilustrační foto

Roční produkce Rybářství Třeboň je 3200 tun tržních ryb, zhruba 2400 tun dělají podzimní výlovy. "Při výlovu Rožmberka prodáváme na hrázi kilogram kapra za jednotnou cenu 75 korun. V této chvíli ale víme, že náklady, které jsme měli na výrobu, byly ovlivněny suchem, které trvá už několik let po sobě, a vysokými teplotami," uvedl předseda představenstva rybářství Třeboň Josef Malecha.

"Měli jsme některé nákladové položky vyšší než v jiných letech, tudíž očekáváme, že v listopadu a prosinci naroste cena za kilo živého kapra z Rybářství Třeboň, řádově v korunách. Ale neumím odhadnout, v jakých cenách se navýšení bude pohybovat u prodejců, kteří od nás ryby kupují," dodal. Loni před Vánoci byla nejnižší cena třeboňského kapra 77 korun za kilogram.

Rybářství Třeboň se na tuzemské produkci ryb podílí 15 až 18 procenty. Na export jde z celkové produkce rybářství asi 65 až 70 procent ryb. Směřují hlavně do Polska, Francie, Německa, Slovenska, Maďarska, Itálie, Rumunska. "To jsou hlavní odbytiště. Letos propadla výroba ve všech jižních zemích, takže hodně ryby směřuje na rumunský trh, Maďarsko má nižší výrobu a stabilně má nízkou výrobu Polsko, hodně ryb z Česka směřuje na polský trh," řekl dnes ČTK předseda představenstva společnosti Fish Market Rudolf Provázek.

Rybářství Třeboň má podle něj vysoký export proto, že Jihočeský kraj je výrobní region, kde nelze všechny ryby spotřebovat. "Je tady obrovská koncentrace výroby, proto se odsud ryba musí přesouvat jinam," řekl Provázek.

Výlov Rožmberka začal dnes kolem 7:00. Rybáři odhadují, že vyloví 160 tun tržních ryb, z toho bude 140 tun tvořit kapr. Rybník vypustili asi 14 dní před výlovem.

"Návštěvníci si můžou v sádkách zachytat pstruhy a je tam simulátor lovu ryb na udici. Široká je gastronomická nabídka založená na rybách: rybí polévky, filety, kapří hranolky, řízky - ty připravují naše baštýřky, manželky našich zaměstnanců. Je to tradice, která trvá už několik let. Máme ochrannou známku Třeboňské baštýřky," řekl Malecha.

Na výlovu rybníka, v němž většinu ryb tvoří kapři, zbytek amuři, tolstolobici, líni a dravci, se podílí 40 rybářů a studenti střední rybářské školy. Dalších 50 zaměstnanců firmy zajišťuje ostatní práce.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Vánoce za dveřmi, mnoho Čechů je s nákupy dárků na štíru

12.12.2017 16:05 Praha - Zhruba čtvrtina Čechů (26 procent) má nakoupené všechny vánoční dárky, více než polovina…

Druhé slosování Účtenkovky se blíží, bude se opět hrát o luxusní vůz

12.12.2017 12:44 Praha - Ministerstvo financí vybralo ve výběrovém řízení na dodavatele osobního automobilu pro…

Obchody už chystají povánoční výprodeje. Nenechte se zmást "slevami"

11.12.2017 16:49 Praha - Prodejny nad 200 metrů čtverečních musejí mít podle zákona 25. a 26. prosince zavřeno. E…

Ceny některých potravin letí vzhůru. Inflace je ale za vrcholem, uklidňují…

11.12.2017 15:12 Aktualizováno Praha - Spotřebitelské ceny vzrostly v listopadu proti říjnu o 0,1 %. Toto zvýšení ovlivnil zejména…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější z Byznysu

reklama
reklama