Začal výlov rybníku Rožmberk. Kolik bude letos stát vánoční kapr?

Třeboň (Jindřichohradecko) - Třeboňští rybáři dnes zahájili třídenní výlov největšího českého rybníka Rožmberk s rozlohou 647 hektarů. Čekají výnos podobně jako v minulých letech, přibližně 160 tun tržních ryb.

Přidejte svůj názor

Ilustrační foto

Roční produkce Rybářství Třeboň je 3200 tun tržních ryb, zhruba 2400 tun dělají podzimní výlovy. "Při výlovu Rožmberka prodáváme na hrázi kilogram kapra za jednotnou cenu 75 korun. V této chvíli ale víme, že náklady, které jsme měli na výrobu, byly ovlivněny suchem, které trvá už několik let po sobě, a vysokými teplotami," uvedl předseda představenstva rybářství Třeboň Josef Malecha.

"Měli jsme některé nákladové položky vyšší než v jiných letech, tudíž očekáváme, že v listopadu a prosinci naroste cena za kilo živého kapra z Rybářství Třeboň, řádově v korunách. Ale neumím odhadnout, v jakých cenách se navýšení bude pohybovat u prodejců, kteří od nás ryby kupují," dodal. Loni před Vánoci byla nejnižší cena třeboňského kapra 77 korun za kilogram.

Rybářství Třeboň se na tuzemské produkci ryb podílí 15 až 18 procenty. Na export jde z celkové produkce rybářství asi 65 až 70 procent ryb. Směřují hlavně do Polska, Francie, Německa, Slovenska, Maďarska, Itálie, Rumunska. "To jsou hlavní odbytiště. Letos propadla výroba ve všech jižních zemích, takže hodně ryby směřuje na rumunský trh, Maďarsko má nižší výrobu a stabilně má nízkou výrobu Polsko, hodně ryb z Česka směřuje na polský trh," řekl dnes ČTK předseda představenstva společnosti Fish Market Rudolf Provázek.

Rybářství Třeboň má podle něj vysoký export proto, že Jihočeský kraj je výrobní region, kde nelze všechny ryby spotřebovat. "Je tady obrovská koncentrace výroby, proto se odsud ryba musí přesouvat jinam," řekl Provázek.

Výlov Rožmberka začal dnes kolem 7:00. Rybáři odhadují, že vyloví 160 tun tržních ryb, z toho bude 140 tun tvořit kapr. Rybník vypustili asi 14 dní před výlovem.

"Návštěvníci si můžou v sádkách zachytat pstruhy a je tam simulátor lovu ryb na udici. Široká je gastronomická nabídka založená na rybách: rybí polévky, filety, kapří hranolky, řízky - ty připravují naše baštýřky, manželky našich zaměstnanců. Je to tradice, která trvá už několik let. Máme ochrannou známku Třeboňské baštýřky," řekl Malecha.

Na výlovu rybníka, v němž většinu ryb tvoří kapři, zbytek amuři, tolstolobici, líni a dravci, se podílí 40 rybářů a studenti střední rybářské školy. Dalších 50 zaměstnanců firmy zajišťuje ostatní práce.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Zvyšování minimální mzdy nedává smysl. Prodavačky budou nahrazeny…

18.10.2017 15:53 Aktualizováno ROZHOVOR - Politické strany před volbami slibují hory doly. Řada těchto slibů se týká ekonomických…

Po másle jsou na řadě vejce. Jejich cena prudce vzroste, upozorňují…

18.10.2017 15:52 Praha - Jedno vejce nyní podle Českého statistického úřadu stojí 3,60. Na začátku roku bylo o…

Zaměstnanci jsou posedlí textováním a sociálními sítěmi. V práci na mobilu…

18.10.2017 14:19 Praha - Ze zaměstnanců se stávají neurotici s nutkavou potřebou kontrolovat svůj mobil. Svůj…

Vánoční výprodeje se blíží. Jak se nenechat napálit u slevových akcí?

18.10.2017 11:56 Vánoce jsou za dveřmi a nepotrvá dlouho, než začnou prodejci nabízet výhodné zboží v akci. Nakolik…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější z Byznysu

reklama
reklama