Už si nic pořádně neusmažíme? WHO navrhla plán, který se mnohým líbit nebude

Ženeva - Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes představila plán na vymýcení průmyslově vyráběných transmastných kyselin z globální produkce potravin. Látky zvané rovněž trans tuky jsou pro svou trvanlivost oblíbené u výrobců smažených a pečených potravin či různých svačinek, konzumentům ale škodí. WHO odhaduje, že každoročně způsobují více než půl milionu úmrtí na srdeční a cévní onemocnění.

Přidejte svůj názor

Může vám ublížit jediný den plný nezdravého jídla?

Eliminace nepřírodních trans tuků je jednou z priorit WHO v návrhu strategického plánu pro činnost organizace v letech 2019 až 2023. Jako návod pro dosažení tohoto cíle má sloužit nový akční plán REPLACE("nahradit") sestávající ze šesti obecných zásad. Jednou z nich je prosazovat nahrazování transmastných kyselin "zdravějšími tuky a oleji", další například vytvořit regulace, které by průmyslové výrobě škodlivých látek zamezily.

"Zapracování šesti strategických zásad balíčku REPLACE pomůže dosáhnout eliminace trans tuků a představuje významné vítězství v globálním boji proti kardiovaskulárním nemocem," uvedl v prohlášení generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Používání zdravějších náhražek za transmastné kyseliny podle WHO neovlivní cenu ani chuť příslušných výrobků. Řada bohatých států již limity na obsah industriálních transmastných kyselin v balených potravinách zavedla, popřípadě zakázala ztužené oleje, které jsou hlavním zdrojem této nezdravé přísady.

Za příklad dává WHO v prvé řadě Dánsko, které jako první schválilo zmíněná omezení. "Obsah trans tuků v potravinách se dramaticky snížil a počet úmrtí na kardiovaskulární onemocnění klesl výrazněji, než ve srovnatelných zemích OECD," napsala o situaci v Dánsku WHO.

Transmastné kyseliny se přirozeně vyskytují pouze v mléčných výrobcích a mase přežvýkavců a průmyslově se vyrábějí procesem zvaným hydrogenace, respektive ztužování. V potravinářském průmyslu se používají od 50. let minulého století. Najít se dají v polotovarech a předpečeném pečivu, olejích na smažení a margarínech na pečení, v krekrech či sušenkách a v neposlední řadě také v jídle z rychlého občerstvení.

"Trans tuk je zbytečná toxická chemikálie, která zabíjí, a není žádný důvod, proč by jí měli být lidé po celém světě nadále vystavováni," řekl bývalý šéf amerického střediska pro kontrolu a prevenci nemocí CDC Tom Frieden. Podle WHO zvyšuje jídelníček bohatý na trans tuky riziko srdečních potíží o 21 procent.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Odstartoval Karel Marx sérii zločinů a poprav? Historici se přou o počátky…

20.05.2018 07:10 Zprofanovaný filozof budí emoce i 200 let od svého narození. V německém Trevíru, kde se narodil, mu…

Myslíte si, že jste v bezpečí? Evropu čeká za pár let občanská válka,…

19.05.2018 14:57 Aktualizováno Brusel - Podle historika bruselské univerzity Davida Engelse do 20-30 let hrozí Evropě občanská…

Chtějí brexit i výhody EU. Jak dopadá odchod z Unie na běžné občany?

19.05.2018 08:55 Brusel/Londýn - Britští rybáři patří mezi nejzapřísáhlejší příznivce brexitu. Důvodem jejich…

Skončí EU jako Sovětský svaz? Odborníci předvídají rozpad evropského…

19.05.2018 07:30 Britský akademik Gwythian Prins a podporovatel brexitu předvídá konec EU, který s největší…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější z Byznysu

reklama
reklama