České firmy mají hrůzu z evropské směrnice GDPR, brzy vstoupí v platnost

Praha - Podle Hospodářské komory se již přes 80 procent podnikatelů připravuje na nově ukládané povinnosti vyplývající z evropské směrnici o ochraně osobních údajů (GDPR), která vstoupí v platnost koncem letošního května.

Přidejte svůj názor

Firmy, ilustrační foto

GDPR se týká všech firem, státních institucí, neziskových organizací i osob samostatně výdělečně činných, které evidují své zaměstnance, členy, zákazníky nebo příznivce. Pro české firmy je komplikací skutečnost, že vláda nezveřejnila přesné znění nového zákona, který bude požadavky GDPR začleňovat do české legislativy.

Přes zlepšení povědomí o nových povinnostech mezi podnikateli je podle komory pravděpodobné, že 25. května 2018 zasáhne nařízení GDPR až pětinu českých firem nepřipravenou.

Zavádění opatření v souladu s evropským nařízením o ochraně osobních údajů si totiž běžně vyžádá i několik měsíců práce. Třetina podnikatelů přitom stále neví, jaká opatření zavést. Připravenost firem v EU není o nic lepší.

Firmy nejčastěji plánují úpravu interních dokumentů, jako jsou vnitřní směrnice na ochranu osobních údajů. Dále hodlají změnit interní procesy zpracování osobních údajů i vedení a vykazování záznamů o svých klientech.

Třetina podnikatelů již dělá také revizi smluv, a to jak zaměstnaneckých, tak především smluv s dodavateli. V nich firmy většinou jasněji nastavují povinnosti a odpovědnost za případnou škodu každé ze smluvních stran v případě pochybení ve zpracování osobních údajů. Doplňují se i ustanovení o zabezpečení identifikačních dat klientů a partnerů.

Hospodářská komora usiluje o to, aby dozorový orgán Úřad pro ochranu osobních údajů při kontrolách postupoval zdrženlivě. Podle komory by úřad alespoň ze začátku měl na možné pochybení při zpracování osobních údajů podnikatele jen upozorňovat, než rovnou sankcionovat.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Daňové ráje? České firmy opouštějí Nizozemí, roste zájem o dvě nové…

16.07.2018 12:04 Praha - Z daňových rájů řídí české společnosti 12.970 firem, což je nejméně od roku 2013. Za…

ČD Cargo vydá dluhopisy za miliardu korun, z výnosu koupí nové nákladní…

16.07.2018 07:43 Praha - ČD Cargo vydá nejpozději do konce července dluhopisy za miliardu korun. Cena jednoho kusu…

Co dělat, když zapomenete peníze nebo kartu v bankomatu? Ne vždy o ně…

15.07.2018 16:25 Může se to stát každému z nás. Při výběru hotovosti z bankomatu v něm můžeme nedopatřením…

Vypněte aplikace Uber a Taxify, žádají taxikáři po vládě. Opět hrozí…

13.07.2018 11:19 Aktualizováno Praha - Závazek evidovat tržby řidičů v EET, který společnost Uber ve čtvrtek podepsala s…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější z Byznysu

reklama
reklama